Cultuurcluster Zaanstad

Gemeente Zaanstad

UITDAGING

Het cultuurcluster is een nog te realiseren plaats waar wat gedronken kan worden, maar ook kan worden genoten van een optreden. Het gebouw is contra ontworpen. Dit betekent dat de meeste gevelvormen aan de binnenzijde zitten, waar dat normaal gesproken aan de buitenkant is. Het gebouw is een soort kubus met daarin een opening in de vorm van een Zaanse gevel.

De gemeente Zaanstad heeft aan De Kruijter gevraagd om hiervan een 3d model te maken en dit in samenspraak met de architecten te voorzien van een aantal manieren van verlichting. Uiteindelijk heeft dit geleid tot 3 zeer verschillende scenario’s waaruit de gemeente een keuze heeft gemaakt. Ieder model simuleert een andere manier van verlichten.

Men dacht dat het aanlichten van dit pand vanaf de buitenzijde van de gevel ook het openbaar gebied zou verlichten. Dit bleek in de simulaties niet het geval. Beter bleek het om op de horizontale delen van de klokgevel armaturen te plaatsen. Om deze armaturen niet te veel op te laten vallen, is dit aangevuld met het verlichten van de rand van de klokgevel. Omdat het een contrabeeld is van een Zaanse gevel, bleek het van binnenuit verlichten de beste oplossing.

WAT HEBBEN WE GEDAAN

Drie scenario's waar, op basis van de uitkomsten, een keus gemaakt kan worden.