Hoorn, stadscentrum armatuurontwikkeling

Gemeente Hoorn

UITDAGING

De gemeente Hoorn heeft in het stadcentrum klassieke lantaarns staan, waarbij men de huidige verlichting gaat ombouwen naar led verlichting. De bedoeling is dat de leverancier een kit levert waarmee het verlichtingsgedeelte van de lantaarn wordt omgebouwd.

 

De doelstelling was om samen met de leverancier en de gemeente te zoeken naar een oplossing die het meeste lichtcomfort biedt en tegelijkertijd functioneel kan worden aanbesteed. Alle varianten worden hierbij (in de praktijk) lichttechnisch maar ook door middel van berekening beoordeeld. Tevens zijn de individuele eigenschappen van de materialen onderzocht en vastgelegd. De Kruijter heeft tenslotte alle belanghebbenden meegenomen in een belevingsonderzoek om aan de hand van zichtproeven tot het ideale lichtniveau te komen.

 

Via deze weg is de optimale ombouwset naar led verlichting ontwikkeld voor de zowel beheerder als gebruiker. Zo wees het onderzoek bijvoorbeeld uit dat een heldere lichtkap rekenkundig de minste hinder opleverde maar in de praktijk voor de meeste verblinding zorgde door de enorme pieken in helderheid van de leds en dat een te diffuse lichtkap veel lichthinder op gevels veroorzaakt waardoor te veel licht de woningen binnen straalt.

 

Reken- en meetkundig is bepaald welke lichtkap het best presteert. Deze is gekozen als vervanger van de huidige lichtkap.

WAT HEBBEN WE GEDAAN

Advies en hulp bij de ontwikkeling van een armatuur voor stedelijke gebied