MicroSCAN

Gemeente Rotterdam, Noorderlicht Advies

UITDAGING

Een 100%beter 3D-model van gebouwen en infrastructuren waardoor een oneindig aantal gebruiksmogelijkhedenontstaan. In dit artikel de voordelen en een aantal praktijkvoorbeelden.

De KruijterPublic Lighting werd in 2013 gevraagd realistische simulaties te maken van monumentale gebouwen en pleinen voor de aanlichting daarvan.Toen was de uitdaging om 3D-modellen van monumentale gebouwen te maken zonder tekeningen of gegevens van het pand. De oplossing werd gevonden in het 3d scannen van hetpand. Het probleem met de pointcloud-scandata is, dat die voor aanlichting van gebouwen nutteloos is omdat deze “pointpixels” geen licht kunnen reflecteren.De Kruijter heeft dit op basis van een eigen vinding softwarematig opgelost,waardoor de tijdrovende en kwalitatief duidelijk mindere handmatige verwerking(die veelal in India plaatsvindt) niet nodig is.

Dit was een enorme stap vooruit in de wereld van aanlichting en lichtsimulatie. Deze werkwijze was nog niet eerder zo uitgevoerd en qua productiesnelheid, kosten- en kwaliteitsniveau waren deze 3D-modellen uniek in de markt van de openbare verlichting. De Kruijter is daarna blijven werken aan het verkorten van de scantijd en het verbeteren van het resultaat. Dit continue verbeteringsprocesleidt tot de volgende eye-catcher; de MicroSCAN.

WAT HEBBEN WE GEDAAN

De scanskunnen worden gebruikt voor het simuleren van uw aanlichtings-ideeën, het toetsen van  calamiteitenverlichting op sociale veiligheid en van hinderlijke gevelbelasting voor omwonenden. Uiteraard is een scan daarnaast uitermate geschikt voor het op zeer realistische wijze weergeven van het lichtplan op sfeer en verblinding. De eerste projecten waarbij gebruik gemaakt is van deze wijze van scannen zijn Hotel New York te Rotterdam en De kazerne te Woerden. Binnen een opdracht van Noorderlicht Advies (Richard Out, lighting designer IALD, ELE) een scan en simulatie verzorgd met ongelofelijk meer details en binnen zeer kort tijdsbestek, met een 100% verbetering van het eindresultaat.