Onderzoek naar dimregime provincie Utrecht

provincie Utrecht

UITDAGING

De provincie Utrecht heeft in 2013 het idee opgevat om de gehele openbare voorlichting te gaan voorzien van één dimregime. Het dimmen van de openbare verlichting kan op het moment dat de verkeersintensiteit of de situatie dit toelaat. Er kan gebruik worden gemaakt van dimstanden 100%, 50% en 20%. 

 

De Kruijter is gevraagd om onderzoek te doen naar het optimaliseren van de situatie van dimstanden en verbruik, rekening houdende met verkeersintensiteit en zomer- en wintertijd. Hiervoor is een programma ontwikkeld waarin het verbruik, de tijdstippen van intreden van het duister per dag, het dimpercentage, de actuele gemiddelde kilowattuurprijs (inclusief heffingen), de startdatum en het type installatie conventioneel of led worden ingevoerd.

 

Het programma rekent diverse scenario’s door. Hierbij wordt ook een onderscheid gemaakt tussen conventionele en led verlichting. In de berekeningen worden ook variabelen als stand van de zon, zonsopgang en -ondergang en schrikkeljaren meegenomen. Dit leverde een handzame tool op waarmee snel en eenvoudig concrete uitspraken kunnen worden gedaan over het energieverbruik bij verschillende dimstanden en de besparingen die het dimregime met zich mee brengt.

WAT HEBBEN WE GEDAAN

Een programma op excel waarin het verbruik, de tijdstippen van intreden duister, het dimpercentage, de actuele gemiddelde kilowattuurprijs (inclusief heffingen), de startdatum en het elektrisch verlies van de verlichtingsinstallatie worden ingevoerd.