Onderzoek sluiscomplex Hansweert

Rijkswaterstaat

UITDAGING

Na de ombouw van de sluizencomplexen Zandkreek en Gaarkeuken van conventionele naar led verlichting ontstond in de praktijk een onacceptabele situatie. Bij verlichting bleven de kademuren donker waardoor het zicht op sluisonderdelen verdwijnt. Dit levert gevaarlijke situaties op voor de scheepvaart. De lichtberekeningen die door diverse ingenieursbureaus zijn gemaakt, blijken niet met de praktijksituatie overeen te komen.

 

De Kruijter is gevraagd om middels een modelmatig onderzoek na te gaan waar het probleem ligt en hoe dit opgelost kan worden. Het sluiscomplex Hansweert is hiervoor als pilotlocatie gekozen. Uit het onderzoek is gebleken dat het openbare verlichtingsoptiek dat in de berekeningen gebruikt is, niet geschikt is om een sluis te verlichten.

 

Dit kan beter worden gedaan met een schijnwerperoptiek. Tevens is ontdekt dat de voorhaven en de wachtruimte nooit kunnen voldoen aan de scheepvaarteisen. Binnen het onderzoek worden de oorzaken aangegeven en worden hiervoor oplossingen aangedragen.

WAT HEBBEN WE GEDAAN

Onderzoeksrapport en een aanbeveling voor verlichten van sluiscomplexen