Hoofdtoren Hoorn

Hoofdtoren Hoorn

Geschreven door
Nico de Kruijter

Hoofdtoren Hoorn

Geschreven door
Nico de Kruijter
Laat het lichtbeeld zien van het door een lichtarchitect ontworpen lichtplan

 

Werk:

De Hoofdtoren is een markant gebouw dat vroeger werd gebruikt als baken voor schepen. Tegenwoordig is hierin een restaurant gevestigd.

De locatie is onderzocht en er is een vliegplan gemaakt om de toren zo goed mogelijk te scannen met een drone. Er is gekozen voor 2 vlieghoogten en een rondje beneden om de toren. Er is voor tweevlieghoogten gekozen om een beter 3d beeld te verkrijgen; hoe meer hoeken inbeeld, des te beter.  

De beelden zijn omgezet naar een 3d modelen het model is ingeladen in een high end visualisatie pakket waar ook lichtberekeningen mee gemaakt kunnen worden. De armaturen zijn overgenomen van de 2d tekening van de lichtarchitect en de zichtbare problemen opgelost. Dit betreft problemen zoals schaduw van lichtmasten op het te verlichten object ende bundelbreedte die te smal bleek te zijn. Ook de groei van de naast gelegen boom Is meegenomen in de beoordeling en op grond van de uitkomsten verplaatst.

 

De uitdaging:

Een groot rond en hoog object zoals deze toren op een goede manier scannen zodat zo veel mogelijk details van ornamenten in 3d zichtbaar worden.

Tot slot het acceptatieproces van alle betrokken partijen zoals monumentenzorg, de eigenaar van het pand en de gemeente. Dit 3d model heeft dit proces zelfs enorm versneld door realtime aanpassingen te doen en mee te kunnen kijken op het beeldscherm van de Kruijter Openbare Verlichting.