Aanlichting

Licht simulatie

11/2023
Of er nu één persoon meekijkt of de gehele raad maakt niet uit. Samen een plan maken waar een ieder zich in kan vinden is het credo

Een gemeente of opdrachtgever wil een monument prominent in het licht zetten. Maar waar te beginnen? Een opdracht geven aan een ontwerpbureau met een uitvraag waar u aan denkt? Veel plannen starten zo en meestal komt het wel goed. Op het moment dat de beslissende achterban groter wordt of het object moeilijk in de nacht met wat proefschijnwerpers aan te schijnen is, bijvoorbeeld door de grootte of locatie van het object, dan word het al wat lastiger.

En een keus maken op basis van een viltstift tekening of bewerkte foto is best lastig. Het mooiste is het lichtbeeld vooraf zien en kunnen bijsturen. De Kruijter heeft een methode ontwikkeld om monumentale panden in te scannen, te verlichten en het resultaat met de achterban te delen of aan te passen. In de scan zit alle vervuiling van graffiti, mos of gras en steen verkleuring zodat het resultaat na aanlichting in de software er nagenoeg echt uitziet. 

We starten met een lichtplan dat is aangeleverd door een lichtarchitect of we maken op basis van de uitvraag een eigen plan. Er wordt een dag ingepland waarop het object wordt gescand en de beelden worden in een 3d modulatie programma gezet. Na het verkrijgen van het model worden er in een High-end simulatiepakket de uitstralingsgegevens van de schijnwerpers gezet en de eerste beelden worden gerenderd.

Deze beelden worden online en realtime met u gedeeld, aanpassingen zijn eenvoudig uit te voeren en de resultaten zijn direct zichtbaar.

Of er nu één persoon meekijkt of de gehele raad maakt niet uit. Samen een plan maken waar een ieder zich in kan vinden is het credo. Qua kosten valt het in het niet bij de vele proefschijn-avonden en regelen van de maatregelen die getroffen moeten worden. Een vinding van de Kruijter, die een doorontwikkeling is vanuit de game industrie in combinatie met een systematische aanpak: 

Luxwaarde check

Overige lichtsimulaties