Roode Steen

Proefschijnen kan voor kleine projecten echter als de gebiedsomvang en het aantal beslissers toeneemt is het van belang om gedurende het proces het lichtbeeld te delen en zo nodig bij te sturen. Dit stadsdeel staat volledig in 3d en is met een klik op de knop aan te passen.
Klant
Gemeente Hoorn
Jaar
2021
Onderdelen
3d drone-scan Lichtsimulatie Website met resultaat

Simulatie zonder proefschijnen en verkrijgen van draagvlak voor het nieuwe ontwerp

Werk:

De Roode Steen is een van de belangrijke plekken uit de geschiedenis van de gemeente Hoorn. Het plein bestaat uit veel

karakteristieke panden uit de Gouden Eeuw, zoals de Waag met voor Holland een centrale ligging waar de VOC goederen werden gewogen en het Staten college waar het bestuurscollege Gecommitteerde Raden in West-Friesland en het Noorderkwartier was gevestigd. Hier staat ook een standbeeld van Jan Pieterszoon Coen Het plein is van oudsher een ontmoetingsplek voor jong en oud. Het wordt gebruikt voor het jaarlijkse Beach volleybal, als schaatsbaan, voorpopconcerten en nog veel meer. De Kruijter heeft dit plein overdag met een geregistreerde drone 3D gescand en in de simulatie software voorzien van de nodige verlichtingsarmaturen.

Dit op basis van een architecturale studie van IPV Delft. Het lichtbeeld is voorgelegd aan de raad, de middenstand en aan monumenten zorg. Het grote voordeel was het eenvoudig online aanpassen van het lichtplan waarna real-time de consequenties zichtbaar werden. Zo kon op een zeer snelle manier geschakeld worden tussen alle betrokkenen. Het lichtbeeld is samen met de bestaande acht beelden online gezet. Waarbij zowel het bestaande nachtbeeld als het nieuwe nachtbeeld over elkaar zichtbaar gemaakt zijn. Met een digitaal schuifje kan de bezoeker het verschil zien tussen bestaande en nieuwe verlichting.  

Uitdaging:

Scannen in een omgeving die altijd in beweging is. Van steigers die voor de panden staan tot evenementen waarbij het plein bezet is tot de demontage en renovatie van ornamenten die op het moment van scannen afwezig zijn. Het plein stukje voor stukje in kaart brengen tot een bruikbaar 3D model ontstaat.

No items found.