St Servaas brug

Verlichting ontwerpen waarvan het armatuur niet zichtbaar is maar wel het lichtbeeld en presentatie aan de raad met mogelijkheid om online zaken real-time aan te passen.
Klant
Gemeente Maastricht
Jaar
2019
Onderdelen
3d Dronescan Simulatie Detail engineering

Een simulatie van de toekomstige boog verlichting

Het is een behoorlijke uitdaging om proef te schijnen onder de bogen van de St Servaasbrug. Na een aantal verwoede pogingen is besloten om de Kruijter Public Lighting een simulatiemodel te laten maken en samen met de verantwoordelijken een lichtstudie te doen.

In het project St. Servaas brug te Maastricht is besloten is om deze vanuit het water en vanuit de lucht te scannen/fotograferen. Vanuit het water met een instructeur van een nabijgelegen zeilschool die zijn boot en zijn stuurmanskunstenter beschikking stelde. De brug is rondom vanuit het water gefotografeerd en een aantal weken eerder vanuit de lucht met een drone. Het doel was om een simulatie te verkrijgen van verblindingvrije-verlichting onder de bogen van de brug. Eerdere proefopstellingen met proefarmaturen gemonteerd onder de bogen van de brug kwamen minder goed uit de verf en is minder flexibel. Een simulatie is immers realtime, vanuit een warm kantoor, aan te passen en biedt demogelijkheid om er op elk gewenst moment met collega’s over te sparren door de simulatie op een scherm weer te geven.  

3d model op basis van dronescan

Het 3D model is voorzien van verlichtingsarmaturen die in een afgesloten buis zijn gemonteerd. Met de betrokkenen van de gemeente  Maastricht is online de simulatie aangepast totdat eenieder tevreden was met het eindbeeld. Het armatuur is qua constructie uitgetekend door de Kruijter en in productie genomen door RX light.

Detail engineering afschermbeugel led-armatuur

Uitdaging:

Een 3D model maken van een bestaande brug en een omhulsel ontwerpen dat geen inkijk geeft vanaf de kade.

3d model met Scanlocaties
3d model met licht- en reflectiedata
No items found.