St Servaas brug

Verlichting ontwerpen waarvan het armatuur niet zichtbaar is maar wel het lichtbeeld en presentatie aan de raad met mogelijkheid om online zaken real-time aan te passen.
Klant
Gemeente Maastricht
Jaar
2019
Onderdelen
3d Dronescan Simulatie Detail engineering

Een simulatie van de toekomstige boog verlichting

De Sint Servaasbrug in Maastricht is een historisch monument en een prominent onderdeel van het stadsgezicht. De brug vormt een belangrijke verkeersader en verbindt de linkeroever met de rechteroever van de Maas. Het is een populaire bestemming voor zowel toeristen als inwoners van Maastricht.

De gemeente Maastricht is een project gestart waarbij de bogen onder de brug moeten worden aangelicht zonder dat er vanaf de kade in de lichtbron gekeken kan worden. Ook moet de verlichting van de bogen discrete kleuren hebben om de historische uitstraling van de brug te behouden.

Pogingen om door middel van een proefopstelling verlichtingsarmaturen onder de bogen te plaatsen, zijn niet succesvol geweest. Het bleek namelijk lastig en gevaarlijk om vanaf het water op 5 meter hoogte lampen onder de brug te bevestigen.

Om dit probleem op te lossen, is er een nieuwe techniek toegepast waarmee de toekomstige verlichting gevisualiseerd kan worden. Er is gebruik gemaakt van een drone die een grote reeks opnames van het object maakt. Hierbij alle aspecten van de brug gefotografeerd, zo ook onder de bogen. Door middel van geavanceerde software kunnen de beelden omgezet worden naar een gedetailleerd 3d model.

Het model toont een realistisch beeld van de verlichting maar biedt ook de mogelijkheid om lichtberekeningen te maken. Aanpassingen aan het ontwerp kunnen snel en realtime worden gemaakt. Hierbij kan de opdrachtgever op afstand aanpassingen doorgeven waarvan het resultaat direct zichtbaar is en het gewenste eindresultaat snel kan worden gerealiseerd.

Deze techniek biedt een aantal voordelen. De kosten ten opzichte van een proefopstelling zijn aanzienlijk lager, het ontwerp is eindeloos aan te passen en het resultaat is direct zichtbaar. Bovendien kan de verlichting zeer nauwkeurig worden

3d model op basis van dronescan

Het 3D model is voorzien van verlichtingsarmaturen die in een afgesloten buis zijn gemonteerd. Met de betrokkenen van de gemeente  Maastricht is online de simulatie aangepast totdat eenieder tevreden was met het eindbeeld. Het armatuur is qua constructie uitgetekend door de Kruijter en in productie genomen door RX light.

Detail engineering afschermbeugel led-armatuur

Uitdaging:

Een 3D model maken van een bestaande brug en een omhulsel ontwerpen dat geen inkijk geeft vanaf de kade.

3d model met Scanlocaties
3d model met licht- en reflectiedata
No items found.