Lichthinder uitdaging

nieuws

12/2023
Met de komst van de nieuwe Richtlijn Lichthinder 2020 zijn de grenswaarden voor de lichtsterkte afhankelijk van de grootte van het lichtgevend oppervlak en afstand van de bron. De kruijter heeft de oplossing
Omgevingsdiensten hebben een uitdaging.

Met de komst van de nieuwe Richtlijn Lichthinder 2020 zijn de grenswaarden voor de lichtsterkte afhankelijk van de grootte van het lichtgevend oppervlak van de lichtbron en de afstand tot deze bron. Een hinderomgeving bestaat vaak uit vele lichtbronnen en daar ontstaat de uitdaging. Elke lichtbron kan, ook nog eens voor elke bewoner, een andere grenswaarde voor de lichtsterkte hebben.

Hier komt de de door de kruijter ontwikkelde methode goed van pas. De omgeving wordt in 4 uur met een drone 3d gescand. Dit model wordt gebruikt om de lichtbronnen in te plaatsen (de gemeten karakteristieke lichtverdeling van de bron). Elke lichtbron krijgt een label met zijn individuele grenswaarde per bewoner en dan start het proces. Het oplossen van de hinder en verbeteren van de verlichtingsinstallatie of lichtbeeld. Een win win situatie voor beide partijen. Vele projecten zijn op basis van deze methode met succes uitgevoerd.

 ‍‍

Overige blog posts